Planovi elektroprivrednika: Uskoro počinje izgradnja prve vjetroelektrane

Bez autora
Feb 14 2011

Kako je u završnoj fazi procedura dobivanja urbanističke saglasnosti za priključenje na elektroenergetski sistem, očekuje se da će uskoro početi i građevinski radovi na vjetroelektrani Mesihovina kod Tomislavgrada. Oni će, naravno, uslijediti poslije dobivanja građevinske dozvole, mada je kamen temeljac već postavljen. Ovaj novi proizvodni objekt "Elektroprivrede HZHB" dio je strategije razvoja Bosne i Hercegovine i energetskoga sektora Federacije BiH. Na planiranju prvih vjetroelektrana u BiH "Elektroprivreda HZHB" radi još od 2004. godine. Ovaj iznimno složen projekt VE Mesihovina prvjenac je na našim prostorima, a nastavak njegove realizacije jedan je od naših prioriteta u 2011. godini...

Planovi elektroprivrednika: Uskoro počinje izgradnja prve vjetroelektraneKako je u završnoj fazi procedura dobivanja urbanističke saglasnosti za priključenje na elektroenergetski sistem, očekuje se da će uskoro početi i građevinski radovi na vjetroelektrani Mesihovina kod Tomislavgrada.

Oni će, naravno, uslijediti poslije dobivanja građevinske dozvole, mada je kamen temeljac već postavljen. 

Složen projekt

Ovaj novi proizvodni objekt "Elektroprivrede HZHB" dio je strategije razvoja Bosne i Hercegovine i energetskoga sektora Federacije BiH. Na planiranju prvih vjetroelektrana u BiH "Elektroprivreda HZHB" radi još od 2004. godine.

- Ovaj iznimno složen projekt VE Mesihovina prvjenac je na našim prostorima, a nastavak njegove realizacije jedan je od naših prioriteta u 2011. godini. U saradnji sa stručnim osobljem njemačke firme "Fichtner GmbH & CO KG", izrađujemo program istražnih radova za glavni projekt VE Mesihovina, koji bi trebao biti završen do kraja avgusta ove godine - kazao nam je Matan Žarić, generalni direktor "Elektroprivrede HZHB".

Za investiciju vrijednu 78 miliona eura osigurana su finansijska sredstva putem ugovora o kreditu između Njemačke razvojne banke KfW,  Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i JP "Elektroprivreda HZHB". Kreditna sredstva iznose 71 milion, grant sredstva milion, dok su vlastita sredstva preduzeća 6 miliona eura. 

Godišnja proizvodnja

Vjetroelektrana Mesihovina imat će 22 vjetroturbine pojedinačne instalirane snage od dva do tri megavata (MW), što će činiti ukupnu instaliranu snagu od 44 do 66 MW. Očekivana godišnja proizvodnja trebala bi iznositi od 128 do 146 gigavat-sati (GWh) električne energije. 

Planirano vrijeme izgradnje je tri godine. 

  • 78 miliona eura - ukupna sredstva za investiciju
  • 22 vjetroturbine - ukupne snage od 44 do 66 MW
  • 3 godine - planirano vrijeme izgradnje 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik